Van Eicel tot Kitten

De zwangerschap van een poes duurt ± 9 weken (gemiddeld 65 dagen).
Dit is slechts een gemiddelde, want de kittens kunnen tussen dag 59 en dag 70 na de dekking geboren worden.

Dekking

Bij de paring kan het er erg ruig aan toe gaan. De poes steekt eerst haar achterste omhoog en gaat met de voorste klauwen in de grond kroelen. De kater bijt haar in het nekvel tijdens de dekking.
Na de dekking maakt de kater zich erg snel weg, omdat de poes meestal een agressieve reactie vertoont direct na de dekking. Dit komt waarschijnlijk door de weerhaakjes op de penis van de kater. Het is door de prikkeling van deze weerhaakjes dat de poes een eisprong krijgt. Meestal zullen enkele dekkingen binnen een korte tijdsbestek optreden.

Na de dekking zal de poes gedurende enkele minuten over de grond rollen.

Dag 1

De ovulatie vindt plaats. De kat is, anders dan bijvoorbeeld de mens een geïnduceerde ovulator, de eisprong(en) bij een kat vinden pas plaats na (en als gevolg van) de paring.

Dag 2/3

De bevruchting van het eitje gebeurd in de eileiders voordat het eitje van de eierstokken in de baarmoeder komt.

Dag 4

De eerste celdelingen van de bevruchte eicel.
Op deze foto is de celdeling na 4,5 dag zichtbaar.
De doorsnede van de cel is nu 40 micron.

Dag 6

Deze opname is van de bevruchte eicel na 6 dagen.
Op dit moment bestaat de vrucht uit 24-40 cellen.
De doorsnede van de cel is nu 70 micron.

Dag 10

De aanleg van het endodermis.
Het endodermis zijn de cellen, die het spijsverteringskanaal (zullen) vormen, het maagdarmstelsel.
De buitenste cellen van de blastula worden trofoblast genoemd: deze cellen vormen het begin van de placenta.

Dag 19-21

Nu gaat het snel, de voorste kieuwbogen verdiepen zich en vormen uiteindelijk de gehoorgangen.
De voorpoten zijn al onderverdeeld zoals bij een volwassen kat met een inwendig skelet. De achterpoten zijn nog gewoon aanhangsels. Het oog vormt al pigment.
Inwendig vormen zich aderen voor de bloedsomloop en zenuwen. Ook zijn strottenhoofd, bronchiën en longen te onderscheiden. Slokdarm, maag en darm worden gevormd. Pancreas, schildklier, nieren en lever worden tevens aangelegd. Aan de rugzijde vormen zich wervels. De primitieve ruggengraat loopt door tot in de staart.
Het embryo is nu 10-24 mm.

Bij de moederpoes zijn nu meestal de tepels verkleurd naar roze-rood.

Dag 23-25

De tenen van de voorpoot, die al wel zichtbaar waren maar nog als een klomp aan elkaar zaten, beginnen zich van elkaar te scheiden. Bij de achterpootjes, die wat achterlopen in vergelijking met de voorpootjes, zijn de toekomstige tenen te onderscheiden als een waaier van donker materiaal tegen een lichtere achtergrond, net als eerder gebeurde bij de voorpootjes. Nieren, bijnieren en geslachtsorganen ontwikkelen zich verder. In de primitieve ruggengraat zijn grijze en witte massa gescheiden en omgeven door een vlies. Grijze massa bestaat voornamelijk uit zenuwcellen. De grijze kleur is afkomstig van de kernen van die cellen. Witte massa bestaat uit langgerekte zenuwvezels die een witte vettige stof bevatten “myeline”. Deze witte massa omkleedt de grijze massa in de ruggengraat. Zenuwuitlopers en zenuwknopen (ganglia) ontwikkelen zich. In de kop ontwikkelen zich de kaken, verhemelte tong en de speekselklieren. In de hersenen ontstaat de hypofyse, een belangrijk orgaan dat een aantal verschillende hormonen produceert: Vasopressine, dat betrokken is bij de waterhuishouding van het lichaam, Oxytocine, dat een rol speelt bij de geboorte en daarna bij de melkgift en dan nog een aantal hormonen die betrokken zijn bij de regulatie van andere klieren: schildklierstimulerend hormoon(TSH), bijnierschorsstimulerend hormoon: (ACTH), het follikelstimulerend hormoon: (FSH) en luteïniserend hormoon: (LH) die beide op de geslachtklieren werken. Daarnaast geeft de hypofyse nog groeihormoon af dat een zeer belangrijke sturende rol vervult bij zowel de groei (van het jonge dier) als bij de stofwisseling.

Dag 25-28

Het embryo is nu 21-40 mm.
In dit stadium zijn de embryo’s in feite al bijna complete minikatjes en spreken we liever van foetussen. Alles groeit nog verder uit en ontwikkeld nog meer. Het kopje ontwikkelt wangen, kin, neus en mond. Het gebied waar de navel komt wordt gereduceerd, het buikvlies, longvlies en het middenrif ontstaan. De handwortelbeentjes, de tenen en de ribben zijn nog steeds kraakbeenachtig maar beginnen te verkalken. De tanden worden gevormd (verborgen in de kaak).

Dag 28-32

Er komt nu echt schot in, de foetussen groeien nu ook hard en de meeste “onderdelen” zijn op hun definitieve positie. Over de gevormde ogen groeit een ooglid, er zijn kleine, driehoekige oortjes. Het binnenoor begint zich te ontwikkelen tot de ingewikkelde structuur waardoor het dier straks kan horen, het trommelvlies wordt gevormd. Op een plaatje, lijkt de foetus in dit stadium al op een poesje. De verbening van diverse onderdelen die nog uit kraakbeen bestonden en waar gewoon been hoort te komen gaat door. De bronchiën ontwikkelen steeds meer. Bij vrouwelijke foetussen vormt de baarmoeder zich. De al aanwezige lever wordt “gelobt”. Er ontstaat een blaas. Het formaat van de foetus is nu 25-50 mm. Het wordt moeilijk om het aantal foetussen nog vast te stellen.

Dag 32-38

De foetussen blijven groeien, het hoofdje is en blijft relatief groot. Moederpoes wordt nu echt zichtbaar dikker, zeker als ze een meerling draagt. We zitten nu in de periode 32-38 dagen. Het formaat van de foetussen is nu 35-60 mm. De huid ligt glad aan, er zijn nog geen haren. De uitwendige genitaliën ontstaan. Aan de tenen ontstaan nagels. Het oog ontwikkeld zich verder, er wordt (o.a.) een iris gevormd.

Dag 38-44

Nu ontwikkeld zich de huid. Deze wordt dikker en rimpelt. De oortjes worden groter en het staartje wordt langer. Het binnenoor is gevormd, maar nog van kraakbeen. De longblaasjes ontwikkelen zich. De hypofyse wordt gelobt. In de darmen groeien darmvlokken. De oogleden zijn compleet aanwezig, de ogen zijn gesloten. Het embryo is nu 50-80 mm.

Dag 44-48

Op dag 44 is het embryo 59-94 mm en er komen haartjes, de foetus is bedekt met een fluweelachtig laagje.
Vanaf dag 48 (65-125 mm) is de eventuele pigmentatie zichtbaar.

Dag 48-60

Tenslotte het eindstadium vanaf dag 58. Dit is het stadium, vlak voor de geboorte.
Alle organen zijn voldoende volgroeid om de foetus levensvatbaar te maken.
Een normale bevalling vindt plaats tussen dag 59 en dag 69 na de conceptie.

Dag 65

De verwachte datum van geboorte.
Natuurlijk is dit enkel een gemiddelde. De baring kan van de 59e tot aan de 70e dag plaatsvinden.
Kittens geboren voor de 58e dag zullen waarschijnlijk te jong zijn om te overleven zonder medische hulp.