Hypo-Allergene vacht

De Siberische Kat heeft een hypo-allergene vacht.

Hypo-allergeen betekent dat er minder kans is op allergische reacties.
Het betekent dus niet dat de kans op allergische reacties uit te sluiten valt!

Wat houd dit nu in?

Mensen met een kattenallergie reageren op stoffen die op de kat zitten of die van de kat afkomen.
De kat produceert een eiwit wat ze afscheiden in het speeksel, talg en urine. Dit allergeen heet het Fel D1 allergeen.
In de meeste gevallen van kattenallergie reageert het lichaam overdreven op dit allergeen.

Bij alle katten zit in het speeksel het Fel D1 allergeen dat door het schoonlikken op de vacht terecht komt. Hierdoor krijgen ze een soort roos, hele kleine schilvers die niet uit de lucht te filteren zijn. Het allergeen is in droge vorm lucht gedragen en dwarrelt in een huis waar een kat woont dan ook in de lucht. En zo ook door heel het huis verspreid liggen.
Sommige mensen hebben dan ook het meest last wanneer ze de kat aanraken terwijl andere mensen alleen bij het binnenkomen van een huis waar een kat woont al klachten beginnen te krijgen. Dit hangt af van de ernst van de reactie van het lichaam en kan per persoon verschillen.
Mensen die dus een allergische reactie krijgen van katten die de schilvers bij zich hebben kunnen dus vaak wel een Siberische kat / Neva Masquerade houden zonder dat ze daar ooit last van hoeven te hebben.

Wetenschappelijk onderzoek

Het is wetenschappelijk bewezen door een laboratorium in de Verenigde Staten, dat de Siberische Kat inderdaad minder Feld-1 proteïne heeft dan andere rassen.
Hoe hoger de concentratie van dit allergeen voorkomt bij de kat des te groter de kans op een reactie bij een allergisch persoon. Onderzoek naar de concentratie van het Fel D1 allergeen bij Siberische katten geeft de volgende resultaten:

Geslacht Ras Afmeting is mg/g van monster
Mannelijk Gemixt ras / Rasonzuiver 62.813
Mannelijk Siberische Kat 2.001
Vrouwelijk Abessijn 384,50
Vrouwelijk Siberische Kat 205,50

Uit dit onderzoek kan worden afgeleid dat bij de ras onzuivere katten het Fel D1 proteïne als hoogste wordt gescoord, maar zolang er geen 0,0 staat is er dus een kans aanwezig dat mensen die allergisch zijn ook op minimale waarde kunnen reageren. De Siberische kat heeft, hoe laag de concentratie ook is, dus wel het Fel D1 allergeen.
Het is belangrijk om te weten dat het nog niet wetenschappelijk is bewezen dat men inderdaad minder reageert op de Siberische Kat, dit staat nog in de kinderschoenen.
Bij ons is wel bekend dat er mensen zijn die inderdaad in veel mindere mate tot geen last hebben van een Siberische kat dan van een ras onzuivere kat.

Voor veel liefhebbers met een allergie is dit geweldig. Zij kunnen hierdoor ook genieten van een geweldige huisvriend als de Siberische kat, zonder klachten of medicijngebruik.

Het is dus beslist niet zo dat mensen die allergisch op katten reageren met zekerheid wel de Siberische Kat en de Neva Masquerade zullen verdragen. Het is persoonsafhankelijk, niet 100% wetenschappelijk bewezen en verder hangt het er ook van af waarvoor men precies allergisch is, dus een klinische test blijft zeker nodig!

Hoewel de kans dat je allergisch bent een stuk kleiner is bij de Siberische Kat is het belangrijk om voor ogen te houden dat het heel sneu is voor een kitten of kat, dat wanneer je toch allergisch blijkt te zijn, te moeten worden herplaatst in een nieuw gezin.

Bovenstaande geldt niet voor mensen die allergisch reageren op een ander allergeen, het zogenaamde “IGE late trigger.” Dit is een vorm van allergie waarbij er een late, vertraagde reactie door antilichamen plaatsvindt.