Karakter

De eerste indruk van een Siberische Kat en de point variant de Neva Masquerade is er een van kracht. Deze kat straalt een rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan op zijn tijd erg actief zijn. Zo hebben zij allemaal wel eens “de gekke 5 minuten” en kunnen dan behoorlijk tekeer gaan. Het zijn zware en sterke katten met veel haar. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn geharde karakter is de Sibeer sociaal met soortgenoten en andere dieren.

Het zijn intelligente katten en probleemoplossers. Ze zijn gemakkelijk te trainen. Een apporterende Siberische Kat is geen uitzondering. Ze volgen hun personeel van kamer naar kamer. Zij zullen blij zijn je te mogen begroeten bij de deur en ze missen je als je weg bent. Ze zijn geweldig met kinderen. Het zijn echte vriendelijke reuzen. Kortom waar jij bent zijn zij ook. Het karakter van deze kat is te vergelijken met die van een hond.

Siberische Katten zijn vrij onafhankelijk, maar tegelijkertijd trouw aan hun personeel. Als ze je eenmaal in hun hartje hebben gesloten heb je een vriendje voor het leven.

Doordat zij zeer sociaal ingesteld zijn, is het ons advies om een maatje voor hem of haar in huis is te hebben als er overdag niemand thuis is. Het zijn namelijk gezelligheidsdieren en zitten liever niet alleen thuis. Ze kunnen zich ook prima zelf vermaken, zolang er meerdere katten in huis zijn.

Hun speelsheid en springvermogen zijn opmerkelijk, en het zijn goede klimmers.
Maar kijk uit want het zijn ook super goede sprinters. Zet dus geen breekbare spulletjes op hun pad.
Natuurlijk houdt ook deze kat van luieren. 

De Siberische Kat heeft een speels en erg nieuwsgierig karakter. Ze staan het liefst met hun neus vooraan.
Als er wat te beleven valt, zijn ze graag van de partij.

Zo zijn ze ook graag betrokken bij het dagelijkse leven van hun personeel.

De Siberische Kat is nooit te beroerd om te helpen. Ze helpen je graag met het wasgoed opvouwen, vloeren dweilen en ramen zemen. Je kunt het zo gek niet opnoemen. Ze ruimen graag je boodschappen op. Ze zitten graag bij je op het randje van je bad, en spelen dan lekker met het water. Zo zijn er een hoop Siberen gek op water. Het komt wel eens voor dat ze gezellig bij je in bad springen.

Niet elke Sibeer zal een schootkat zijn, maar het zijn vreselijk lieve sociale katten, die bijna altijd bereid zijn om te spelen en te knuffelen. Als ze in je armen liggen ontspannen ze zich en geven ze zich helemaal aan je.

Knuffelen is een favoriete bezigheid van bijna elke Siberische Kat en daarbij zijn ze bijzonder vindingrijk in het krijgen van hun zin. Niet alleen de mensen bij wie ze leven, maar ook onbekenden worden liefdevol en volhardend gevangengenomen. Zelfs kinderen worden met tederheid overladen, het is het perfecte speelkameraadje. Ze zijn graag in het gezelschap van kinderen.

De Siberische Kat is graag buiten, maar laat ze alleen naar buiten in een afgeschermde tuin of balkon (bv een kattenren). Zo kunnen ze niet door hun nieuwsgierige en speelse karakter blootgesteld worden aan de gevaren van buitenaf. Want dit brengt veel risico’s met zich mee. Waaronder besmettingen met ziektes en/ of parasieten door contact met andere katten, kans op vergiftiging en lichamelijk letsel, het verkeer of aan ontstemde buurtbewoners die van jouw kat overlast ervaren. En wat denk je van diefstal omdat hij zo mooi is? Door zijn lieve en nieuwsgierige karakter is hij zo mee genomen door bijvoorbeeld iemand die het niet kan betalen.

Een Siberische Kat kan ook als binnenkat 100% gelukkig zijn, als hij maar voldoende ruimte en mogelijkheden heeft om zijn energie kwijt te raken. Een stevige krabpaal, voldoende speeltjes en een kameraadje zijn daarbij onontbeerlijk. Ze stellen gezelschap erg op prijs en willen zich overal bij betrokken voelen.

Deze prachtige, intelligente dieren met een stoere, krachtige uitstraling veroveren steeds meer harten van jong en oud.

Kattenallergie?

De Siberische Kat kan een oplossing zijn!

Mensen met een kattenallergie reageren op stoffen die op de kat zitten of die van de kat afkomen.
De kat produceert een eiwit wat ze afscheiden in het speeksel, talg en urine. Dit allergeen heet het Fel D1 allergeen.
Siberische Katten hebben minder Feld-1 proteïne dan andere rassen.
Mensen die een allergische reactie krijgen van katten die de schilvers bij zich hebben kunnen vaak wel een Siberische kat houden zonder dat ze daar ooit last van hoeven te hebben.

Kattenallergie?

De Siberische Kat kan een oplossing zijn!

Mensen met een kattenallergie reageren op stoffen die op de kat zitten of die van de kat afkomen.
De kat produceert een eiwit wat ze afscheiden in het speeksel, talg en urine. Dit allergeen heet het Fel D1 allergeen.
Siberische Katten hebben minder Feld-1 proteïne dan andere rassen.
Mensen die een allergische reactie krijgen van katten die de schilvers bij zich hebben kunnen vaak wel een Siberische kat houden zonder dat ze daar ooit last van hoeven te hebben.

Uiterlijk

De Siberische Kat is een middelgrote tot grote, goed gespierde kat met korte poten en een naar verhouding zware botstructuur.
Ze zijn halflangharig met een overdadige vacht in de winter en een bijna kortharige vacht in de zomer.
De Siberische kat is een ras dat zich langzaam ontwikkelt. Hun ontwikkeling is pas voltooid na vijf jaar.

Kop:
Korte wigvomige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen, die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breder dan lang. Brede ronde neusbrug.
Profiel: lichte glooiing boven neusbrug. Het voorhoofd is iets rond. Stevige kin.

Oren:
Vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis.
De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor.
Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren.

Ogen:
De oogkleur mag groen, geel, oranje zijn, maar er mogen niet meerdere kleuren voorkomen in een oog. De voorkeur gaat uit naar groene ogen.
De Neva Masquerade, de point variant, heeft altijd blauwe ogen.
De ogen zijn relatief groot, iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond.

Nek:
Relatief kort en krachtig.

Lichaam:
Het lichaam is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn.

Poten en voeten:
De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort.
Forse ronde voeten met haarpluimpjes tussen de tenen, die bij voorkeur zowel naar voren als naar achteren uitsteken.

Staart:
Lange goedbehaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt.

Vacht:
De beharing is op de borst, de broek en de staart erg lang, op de schouders korter en op de nek het kortst. De kraag begint bij de wangen en de borst is totaal behaard.
De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam dun, zacht en dicht ingeplant.
De ondervacht is afhankelijk van het jaargetijde.
In principe kan de Siberische Kat zijn vacht zelf onderhouden. Een wekelijkse borstel- of kambeurt is voldoende, met uitzondering van de rui-periode. Tijdens de rui-periode zijn meer borstel- of kambeurten noodzakelijk om klitten te voorkomen.

Kleur:
Alle kleuren die de “boerenkat” heeft zijn toegestaan: zwart, blauw, rood, crème, schildpad met elke hoeveelheid wit en de bijbehorende torties, tabbies, silvertabbies, smoke en particolour.
Niet toegestaan zijn: chocolate/lilac en cinnamon/fawn, evenals ticked tabby.
Bij de Neva Masquerade katten, de colourpoint, zijn de “points” (snoet, poten, staart, oren) donkerder gekleurd als de rest van het lichaam.
Point-kittens worden steeds volledig wit geboren, de kleur wordt pas na een paar dagen/weken duidelijk zichtbaar, en groeit nog verder uit naarmate het kitten ouder wordt.
Kleuren: seal, blue, red, cream, seal/blue tortie, smoke, tabby en/of silver/golden. Alle kleuren mogen met of zonder wit zijn.